Horen-zien-zwijgen

Horen, zien en zwijgen

Het gebeurt niet iedere dag dat je een ‘horende, ziende en zwijgende’ Einstein; de grootste fysicus aller tijden tegenkomt op de vlooien markt in Old Jaffa, Israël, het thuisland van de Joodse bolleboos.

Einsteins (mysterieuze) relativiteitstheorie brengt je met zijn logica feilloos van A-naar-B, maar in onze verbeelding brengt het beeld in Old Jaffa ons naar de bedenker van het beeld ‘niet horen, niet zien en niet spreken’ naar de 17e-eeuwse wijsgeer Confucius: ‘Kijk niet naar, luister niet naar, spreek niet uit en richt je niet op wat in strijd is met welgevoeglijkheid. Wie in vrede wil leven, moet horen, zien en zwijgen, stil!’ Doof, blind, stom. Ziet, hoort en spreekt geen kwaad is ons doorgegeven als christelijke waarde en blijf vooral binnen de grenzen en opdracht van je generationele erfgoed.

Als we ten slotte zijn toegekomen aan het stellen van vragen in onze verwarde samenleving, rest ons niets anders dan te zoeken naar de Waarheid die Zich laat vinden. Waarheid zegt wat ons als christenen vandaag te doen staat. Bekeert u staat er geschreven, dan geeft de Eeuwige geestelijke oren, ogen en een mond om Zijn Woord door te geven tot op de muren van Jeruzalem. Lees de profeten (2 Petrus 3:1 2) en maak Zijn Volk jaloers (Romeinen 9-11) met de liefde en troost die wij ontvangen. Het is immers zaliger te geven… We hebben 2000 jaar over Gods Bijbelse opdracht aan Zijn oogappel heen gelezen, onze handen voor onze ogen, oren en mond gehouden als het om onze Joodse broer Israël gaat. ‘Niemand is dover dan hij die niet luistert, blinder dan hij die niet wil zien, onmondiger dan hij die niet proclameert’ (lees Jesaja 62). Laten wij een vierde uitdrukking toevoegen, ‘onge-hoor-zamer als hij niet doet wat God zegt!’

Waar ligt onze verantwoordelijkheid?
‘Zweeg God in Auschwitz waar Zijn volk werd vergast, of was Zijn dramatische zwijgen juist het antwoord op het zwijgen van de christenheid?’ Dit is een gewaagde vraag van Ignaz Maybaum in zijn boek ‘The face of God after Auschwitz’. Dat ons zwijgen en christelijke betweterige ‘ja-maar-houding’ toch eens mag veranderen in uitgestrekte handen en het omarmen van ’t is Wáár!’
Profetische Waarheid wordt mondjesmaat geëerd, het legt keiharde realiteit in onze geopende handen en dan is de volgende vraag, willen wij Zijn Waarheid spreken en doen!?
Wel een blunder van de kunstenaar om de ziel en het karakter van Einstein uit te beelden in ‘horen, zien en zwijgen’. Albert Einstein verstopte zich niet in zijn comfort-zone, hij liet zijn handen wapperen en zijn hart spreken. Het onlogische kitsch-kunstwerk is voor een habbekrats te koop op de vlooienmarkt in Old Jaffa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>