Koning Willem-Alexander

Een naam

Wij staan vandaag een half uur stil in ‘Kamp Westerbork’ als de namen van o.a. de Joodse familie Meyer in de leeftijd van nul tot tachtig plus worden uitgesproken. Eens blinkende sterren zich van geen kwaad bewust, stralend in de schakelketting van ‘het geslacht Meyer’. Kippenvelmomenten dat er in WO II grote gaten zijn geslagen in families, maar de namen (belangrijk voor Joden) heeft de boze niet uit kunnen roeien. Met elke uitgesproken naam wordt tijdens de herdenking een wezen uitgedrukt. Door middel van proclamatie wordt zijn/haar bestaan erkend in naam van al de zijnen. Elk familielid wordt liefdevol in de armen gesloten van zijn/haar generatie door bloed en tranen heen. ‘En mijn smart staat mij bestendig voor ogen’ (Psalm 38:18) schreeuwt de gedenksteen van Chaim Herzog in ‘de stad op de heide.’ www.102000namenlezen.nl

Incognito leest Koning Alexander (23 januari 2015) mee aan de 24 uurs voorleesmarathon in het gesproken monument van 102.000 keer een uniek mens, met een naam, een gezicht, gezin en familie die gedeporteerd en vermoord zijn. Deze week is het 70 jaar geleden, dat Auschwitz werd bevrijd. De ‘toren van Babel’ schrijft ooggetuige Etty Hillesum, oogde somber. Toch was er alles aan gedaan om het niet op de laatste halte aan de weg naar vernietiging te laten lijken. Iedereen leefde in de schaduw van de dinsdagen als de treinen de ongelukkigen naar het oosten brachten, naar de ‘werkkampen’. Niets wees er op dat Westerbork bedoeld was als een tijdelijke opvang, waar de uitroeiing van zijn bewoners op ordelijke wijze werd voorbereid. De vijand werkt geniepig, onschuld eindigt op de slachtbank. Blijf zelf nadenken. Anti-sem-itisme wijst op anti & oorlog tegen Ha Shem = De Naam = Het Levende Woord waar elk levend wezen De Zoon, Koning der Joden, Yeshua kan vinden. In dialoog met onszelf fluistert ons geweten dat we niet door Allah bevrijd en – de wereld niet verlost kan worden door een andere god omdat Allah geen Zoon/Verlosser heeft die God IS.

‘Wir haben es nicht gewusst’ en ‘dit nooit weer’ beaamd de file op weg naar de overvolle parkeerplaats van ‘kamp Westerbork’, maar het zijn na 70 jaar holle kreten. We herdenken deze week overleden Joden, maar wat doen we hier en nu met de nu levende Joden? Komen wij voor hen op, noemen wij hun naam, hebben wij christenen hen ooit jaloers gemaakt met onze liefde voor God en de medemens? (Opdracht: Romeinen 11:11) Op een doodlopende weg houden we angstvallig het ‘Ik ben Charlie’ spandoekje voor het bloeden hoog. De afslag omhoog leidt ons naar de ‘overkant’ via Israël. Shem betekent Naam ‘van de overkant, andere zijde’ zoals de Bijbel ‘van de overkant’ komt. Je leest of je leest hem niet, maar je leert God, Zijn Wezen, Zijn Naam er wel door kennen. Wachters zijn alle ‘wind van leer’ zat en op de muren van Jeruzalem en ‘ten huize van’ proclameren we puur Bijbel. Zijn Wezen omdat De Naam en Zijn beloften in Het Woord feiten zijn zonder franje.

Aly Nienhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>