Wachtersverslag

Dick en Leunemieke van 't Riet

Toen we in 2008 voor het eerst voet zette op de muren van Jeruzalem konden wij niet voorzien wat daar het gevolg van zou zijn …

Want toen we daar, aan het eind van onze eerste rondreis door Israël, stonden en de woorden en beloften van God op de muren hardop proclameerden, was het alsof we thuiskwamen: dit raakte onze diepste wezen: hier zijn we voor geboren, dit is “corebusiness”. Door het fantastische onderwijs tijdens deze rondreis waren onze ogen al opengegaan en zagen we hoe speciaal het was om met onze eigen voeten rond te lopen in de vervulling van Gods beloften, die al meer dan 2500 jaar oud zijn: het volk Israël keert terug en de puinhopen worden herbouwd.

We zagen hoe Galilea is gaan groeien en bloeien onder de voeten van de rechtmatige eigenaars, het Joodse Volk; we zagen hoe de bouwkranen de oude puinhopen weer opbouwen, hoe prachtige woonwijken herrijzen, we zagen hoe de kinderen spelen op de straten en bejaarden op de pleinen. De eeuwenoude belofte gaat in vervulling: hoe groot is Gods trouw aan Zijn volk!

We begonnen de boeken in het eerste testament met nieuwe ogen te lezen (openbaring) en ontdekten hoe actueel en van deze tijd ze zijn! We zien hoe God opnieuw is opgestaan om zich over Zijn geliefde Oogappel, Israël, te ontfermen! En nu staan we op de muren van Jerusalem, die door de Turken zijn herbouwd, alweer een vervulling van Gods Woord, zie Jesaja 60:10.

En het raakt ons enorm dat wij als leden van de kerk, die zo’n lijden aan Gods Oogappel, Israël, onze oudste broer, heeft veroorzaakt, desondanks worden ingeschakeld om mee te werken aan de uitvoering van de opdracht in Jesaja 62 om God te herinneren aan Zijn Woord. Wat een onvoorstelbaar voorrecht!! We voelen hoe we Zijn Hart raken als we zijn belofte van herstel over Zijn Oogappel uitroepen, dat we Hem als het ware troosten! En na 2008 merkten we dat bij iedere volgende keer dat we op de muren waren, er weer nieuwe ontdekkingen en openbaringen bij komen.

Nu komen we terug van onze vierde keer in februari 2014. Steeds vertrouwder voelen we ons in dit proclameren van de vele Woorden en Beloften, over Israël en steeds vinden we andere woorden in de Bijbel, die ons nog niet eerder opvielen en voor ons een nieuwe betekenis krijgen en gaan leven! (openbaring!!)

Het is alsof we een nieuw Boek in handen hebben: een boek vol liefde vóór, hartstocht óver en herstel ván Israël én niet te vergeten de onderwerping van de vijanden! Iedereen zal de Majesteit van Yeshua zien!

Als je dat probeert uit te leggen aan christelijke vrienden en collega’s, merk je dat er hele afstanden te overbruggen zijn en dat men je eigenlijk niet snapt. Het vervangingsdenken zit kennelijk diep. Maar we kunnen niet meer zwijgen over wat we geleerd en ervaren hebben.

Wat ons ook zeer geraakt heeft en ons nog meer besef van de noodzaak van het wachterschap bijbracht, was het bezoek aan het Gush Katif Museum. Eigenlijk zijn het maar een paar kamers, maar wat je ziet is niet minder aangrijpend.

Dit museum is door de voormalige bewoners gebouwd ter herinnering aan het gedwongen verlaten van Gush Katif, de Joodse dorpen in de Gazastrook. Zij leidden ons rond en vertelden ons iets van hun geschiedenis in Gush Katif. Deze set van vijf dorpen op strategische plekken zijn door de voormalige Joodse bewoners gebouwd, nadat het gebied in 1967 heroverd werd op Egypte, die het na de onafhankelijkheidsoorlog in 1948 had bezet.

De bewoners slaagden er op wonderlijke wijze in om woestijn en duinzand om te toveren in “greenhouses”. Hier werden groenten en bloemen verbouwd en de oogst was zo groot dat men 90% kon exporteren. Zo spraken we een eigenaar van bloemenkassen. Hij vertelde dat hij regelmatig in Aalsmeer kwam om zijn bloemen te verkopen!

Helaas maakte de Israëlische regering de historische fout om akkoord te gaan met de Unilateral Disengagement. Dit hield in dat men de Joden volledig verwijderde uit de Gazastrook met de belofte dat er vrede zou komen….

De droom was dat de Arabieren in de Gazastrook een mooi leven konden opbouwen met de bedrijven die door de Joden tot bloei waren gebracht en wonen in de huizen die door de Joden waren opgebouwd: dit alles werd hun op een presenteerschaaltje aangeboden, samen met grote sommen geld van de EU.

Dit gebeurde in 2005 onder zwaar protest van de Joodse bevolking in Gaza. Maar de regering zette door en schakelde het leger in om de Joodse mensen er allemaal uit te krijgen. Daar zagen we hartverscheurende beelden van: Joden vechten niet tegen elkaar en veel soldaten en bewoners stonden schouder aan schouder te huilen uit verdriet om al het opgebouwde moois zo achter te laten en van huis en haard te worden verdreven.

Na 4 jaar is iemand gaan kijken hoe het ging met de bedrijven en de huizen en de synagogen, met de film camera in de hand. Toen bleek dat bijna alles was verwoest!! De huizen, de bedrijven, de meeste synagogen: bijna alles met de grond gelijk gemaakt! Dit was voor de voormalige bewoners het allerergste. Het meisje dat ons rondleidde en in Gush Katif gewoond heeft, zei tegen ons: “als ze nu maar hadden geprofiteerd van ons werk en waren doorgegaan met de opbouw, was het nog tot daar aan toe geweest, maar dat ze alles verwoest hebben, dat vinden we zo verschrikkelijk”. Toen we dit allemaal zagen en hoorden, ervoeren we iets van de enorme pijn, die alsmaar voort duurt.

Ook deze ervaring maakt ons nog meer overtuigd hoe belangrijk het is om elke dag de geweldige beloften aan Israël uit Gods Woord voor Zijn aangezicht te uit te spreken en Hem er aan te herinneren!

door Dick en Leunemieke van ‘t Riet

2 reacties op “Wachtersverslag”

 1. Meindert Kramer zegt:

  Hoi Dick en Leunemieke.
  Ik zoek contact met jullie. Als jullie dit lezen willen jullie dan contact te mij opnemen?

  Groetjes Meindert Kramer (van Klaas en Marieke)

 2. Anja & Bas zegt:

  Shalom Dick en Leunemieke,
  Dank voor jullie mooie verslag, in het bijzonder ook over het verhaal achter Gush Katif. Het goed om ook dit steeds in herinnering te brengen. We kunnen ons aansluiten bij jullie ervaringen. Hopelijk zien we elkaar weer snel in ons geliefde Sion!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>